Skip to main content
Fiberoptiske kabler. Illustrasjon

Data endrer bransjer og gir muligheter for alle

Man må ha levd på Mars om man ikke har hørt påstanden «data er den nye olja» opptil flere ganger. Faktisk så mange ganger at man kanskje ikke lenger tenker over betydningen av setningen. Data er nøkkelen til at du kan kjøpe bussbillett på telefonen og at værmeldingene blir mer og mer nøyaktige. Data gjør at når du får reklame er det faktisk om noe som interesserer deg, fremfor noe totalt uinteressant du har glemt innen tre sekunder. Data endrer bransjer og gir muligheter for alle. Om det blir behandlet på riktig måte.

«Alle» vil digitaliseres.

Vi har i Norge et eget direktorat for digitalisering som jobber med dette og alle bransjer skriker etter å henge med. Data er ikke bare viktig for denne prosessen, men står helt i sentrum om man ønsker å digitalisere seg. For å presisere, så trenger man data for alle typer digitaliseringsprosesser, enten om det er å samle alle kundenes epost-adresser eller om man skal utvikle en helt revolusjonerende ny type fremkomstmiddel. Det er som vann, vi bare må ha det.

Noe som kan få bedrifter til å smile (eller grine), er at veldig mange har gjennom mange år samlet på sine data. Man har informasjonen som tilsier at om en kunde kjøper en tørketrommel er sannsynligheten stor for at han kjøper med vibrasjonsdempende føtter. Bedrifter vet at produktet sitt ligger 42 sekunder på produksjonsbåndet, før det går videre til neste steg i prosessen. Dette vet man, eller i det minste man har dataen ett eller annet sted. Kanskje IT-ansvarlig vet?

Datavolumet øker

Hvorfor leser jeg denne artikkelen da, om jeg allerede har dataen? Ja, sant, men hva blir den brukt til? Det vil bare bli mer og mer tilgjengelig data, både interne, eksterne og proprietære.

De siste ti årene har mengde data i verden økt veldig, for i 2010 var det 2 zettabytes (ZB) data totalt i verden. Ti år senere i 2020 hadde dette tallet økt til 59 ZB samtidig som Statista(https://www.statista.com/) estimerer at vi har 149 ZB med data i 2024. Dette er en eksponentiell økning kun BitCoin kan sammenligne seg med.
(1 zettabyte = 1 000 000 000 TB)

Data endrer verden

Data endrer bransjer og gir muligheter for alle. Se etter andre måter å anvende din data og dra merverdi ut av den. Gjøres dette riktig har du kanskje klart å synliggjøre områder man kan prestere bedre på eller finne den ideelle temperaturen i ovnen for det beste brødet. Plutselig ser du løsningen på en helt revolusjonerende ny type fremkomstmiddel.

Trenger du hjelp med å anvende dataen din eller lurer på andre ting rundt emnet, ikke nøl med å ta kontakt med meg på andreas.taraldsen@egde.no. Jeg kan kanskje ikke hjelpe deg med en ny type fremkomstmiddel, men vi kan jo se hvor langt vi kommer?