Skip to main content

Verdiskapning i IKT-næringen på Agder 

Jøran Bøch

Daglig leder

August 2024

Det ble en god start på høsten med arrangementet «Sørlandets skjulte skatt?» Menon Economics har på oppdrag og i samarbeid med Digin gjennomført en analyse av IKT-næringens økonomiske betydning og vekstpotensial på Sørlandet. Sammen med Nkom, Phonero, Digin og Menon fikk vi delt gode refleksjoner over funnene i analysen ombord på S/S Solrik under Arendalsuka.

Vi er stolte over å være en del av en IKT-næring som er i vekst og bidrar til «vesentlige næringsøkonomiske effekter gjennom produktive bedrifter». Rapporten viser at vi sammen er på rett vei mot vår egen visjon fra oppstarten av Egde; «Sammen utvikler vi Sørlandet til den mest attraktive regionen for digital verdiskapning». Rapporten viser at IKT-intensiteten fortsatt er størst i Akershus og Oslo bl.a. da de største IKT-aktørene har sin hovedvirksomhet der, og Agder er fylket med syvende høyest IKT-intensitet. Så det er fortsatt en vei å gå, men vi føler rapporten gir oss «et godt klapp på skuldra» og gir energi til videre satsning sammen. 

Kanskje et av «paradoksene» i rapporten er at leverandørene på Agder primært leverer til kunder utenfor Agder, mens kundene på Agder primært bruker leverandører utenfor Agder. Og begge ser for seg at denne utviklingen fortsetter. Når kundene peker på lokale leverandørers konkurransefortrinn er det en oppfatning at dette er (i) pris, (ii) evne til å forstå behovene og (iii) fleksibilitet (vilje og evne til å tilpasse leveranser underveis) og i mindre grad (iv) kvalitet. Når det gjelder kvalitet pekes det på at lokale leverandører ikke alltid sitter på den nødvendige erfaringen eller bredden til å utføre de mest komplekse oppdragene da mange av aktørene er mindre selskaper.

Det kan nok være en forklaring, og her må vi som lokale leverandører ha vilje og evne til å samarbeide bedre da vi sammen nok besitter den nødvendige kompetansen og erfaringen også for de komplekse oppdragene. Ellers opplever vi at det også er lett å sette likhetstegn mellom pris og kvalitet; en psykologisk effekt når en opplever at prisen er lavere så gjør det også noe med forventningene til kvaliteten. Det kan hende at de beste innenfor et fagområde faktisk sitter «nede i gata» for der du holder til – også på Agder. 

  • IKT-næringens andel av total verdiskapning er 2,8% i Agder, mot 2,2% som nasjonalt snitt (sett bort fra Akershus og Oslo) 

  • De 5 største IKT bedriftene står for halvparten av verdiskapningen i IKT-næringen på Agder, drevet av telekom operatørene Telenor, Telia (Phonero) og Globalconnect 
  • Egde er den 4. mest verdiskapende IKT bedriften på Agder 
  • Egde er den mest verdiskapende IKT bedriften i Grimstad 

Når vi konkurrerer er det alltid på nasjonalt nivå; mot regionale, nasjonale og internasjonale aktører. Om det er en kunde i nabolaget, på Agder eller et helt annet sted i Norge så møter vi uansett og ofte de samme konkurrentene. Relasjoner er selvfølgelig viktige, men til syvende og sist er det alltid nasjonale konkurranser.  Det skulle tilsi at det burde være muligheter for lokale leverandører å være tettere på lokale kunder og være med å bygge regionen vi er en del av med suksessfulle prosjekter og initiativ til fordel for prosjekter andre steder. Det er nok mer krevende ved at vi må samarbeide mer og bedre og/eller bli oppfordret eller «presset» til dette, og alle bør tenke på økosystemet i regionen. Her er det nok noen andre regioner i Norge som er flinkere enn oss på Agder. 

Som sagt vi konkurrerer alltid på nasjonalt nivå. Vi snakker ikke om å få ekstra fordeler fordi vi er lokale, men at vi sammen er med å utvikle regionen ved partnerskap, samhandling og tydelige roller i økosystemer på tvers av leverandører og kunder – i stedet for hele tiden se på isolerte konkurranser.