Skip to main content

Tips for bedre samhandling på nett

Dagens nyhetsbilde preges i stor grad av status på spredning og effekt av Coronaviruset. Stadig flere konferanser avlyses eller utsettes, og vi ser flere og flere anbefaler delvis eller hel bruk av hjemmekontor i stedet for å møte på arbeidsplassen. Med utstrakt bruk av hjemmekontor og alternative formater for samarbeid melder det seg fort et behov man ikke nødvendigvis har sett før. Det dukker opp behov for nye handlings- og atferdsmønstre, og et spørsmål som dukker opp er:

Er det noen gode programmer man kan bruke for å forbedre samarbeid/ samhandling på nett?

Det finnes en jungel av applikasjoner og løsninger som fasiliterer dette. For å gjøre det litt enklere, har vi valgt ut 3 programmer som vi bruker selv, og har god erfaring med. Disse fungerer godt sammen med, eller som et tillegg til de tradisjonelle programmene man finner i de vanlige løsningene hos Office365 og G Suite

Miro

Miro er en visuell samarbeidsplattform der både prosjektledere, designere, utviklere og andre prosjektdeltakere enkelt, kan jobbe i spredte team. Miro gjør det mulig for et team å raskt involvere alle deltakere i brainstorming, workshops, prosessutvikling og beslutningsprosesser like sømløst som om man var i samme rom. I Miro kan deltakerne enkelt se alle deltakernes musepekere, følge deres bevegelse og jobbe sammen over en felles flate.

I Miro kan du enkelt dra elementer rundt, zoome inn på aktuelle bokser, legge inn sticky notes, legge inn spørsmål i kommentarfelt og dele tilbakemeldinger med teamet. Verktøyet har også flere innebygde templates for å komme raskt og enkelt i gang med prosesser. Her finner du blant annet Business Model Canvas, Flytdiagrammer, SWOT-analyser, Project Canvas, tidsplanleggere og mye mer. Miro kan også integreres med Microsoft Teams slik at du kan få varsler direkte i Teams.

https://miro.com/

Upwave

Upwave er en skybasert plattform, tilrettelagt for samarbeid om prosjekter, innovasjonsprosesser og daglige oppgaver. Plattformen er tilgjengelig både på web og mobil, noe som gjør det like enkelt å få ting gjort på farten som på kontoret. Plattformen gir full oversikt over prosjekter og oppgaver, og gjør det mulig å delegere arbeidsoppgaver, laste opp filer og gi tilbakemeldinger til teamet i sanntid.

I Upwave bruker man visuelle tavler som hjelper brukerne å fokusere på oppgavene og som gjør arbeidsflyten bedre. Verktøyet er veldig intuitivt og enkelt å bruke, hvor man enkelt legger til nye lapper og flytter på disse. De har et flott grensesnitt som visualiserer fremdriften og som gjør at man kan bruke mindre tid på å oppdatere dokumenter og regneark, og mer tid på å faktisk få arbeidet gjort.

I tillegg til visuelle boards, har Upwave mange ferdiglagede maler som kan benyttes for å enkelt sette opp et nytt board som inneholder den funksjonaliteten man ønsker. Eksempler på dette er Business model canvas, Lean UX canvas og ROS-analyse.

https://www.upwave.io/

Google Jamboard

Jamboard er en web-app som er gratis å bruke- gitt at man har en google konto. I prinsippet er det et virtuelt whiteboard som gjør det mulig for flere deltakere å delta med å lage og plassere bilder, «post-its», kommentarer og streker. Programmet er relativt begrenset i funksjonalitet, men samtidig intuitivt og sømløst. Flere brukere kan aktivt delta i utformingen samtidig, og handlingene blir sømløst oppdatert underveis

https://gsuite.google.com/products/jamboard/

samhandling, Teknologi