Skip to main content

I år har vi i Egde lyst til å gi en julegave til

Vi i Egde ønsker å takke alle våre kunder og samarbeidspartnere for et godt og smidig samarbeid gjennom et annerledes år. Når julehøytiden nå nærmer seg, er det mange som opplever at konsekvensene av pandemien rammer hardt. Vi i Egde har lyst til å bidra til at barn som er i vanskelig livssituasjoner skal få oppleve en god jul. Vi vil derfor gi en julegave på kr. 50.000,- fordelt på tre organisasjoner som gjør et fantastisk arbeid for barn i vanskelige situasjoner. Dette er Blå Kors sin Barnas stasjon i Kristiansand, Rasteplassen med Hjerte til Hjerte i Grimstad og En Omvendt Julenisse i Porsgrunn.

Vi ønsker en riktig god jul og et godt nyttår!

Blå Kors Barnas stasjon

Blå Kors Barnas Stasjon er et konsept som omhandler hele familien. Familier med barn mellom 0 og 12 år, samt gravide, er vår målgruppe. Tanken er å komme inn med hjelpetiltak så kjapt som mulig i et forebyggende perspektiv. Familiene kan ha ulike utfordringer. Det kan være egen rushistorie, eller som pårørende til personer med rusutfordringer. Det kan være utfordringer knyttet til psykisk helse, dårlig økonomi og/eller lite nettverk. Felles for mange er ønske om å høre til i et fellesskap, bygge nettverk.

På Barnas Stasjon har de ansatte ulike utdanninger innen sosialt arbeid, helse, pedagogikk, barnevern mm. Dvs vi er en ansatte-gruppe som er tverrfaglig sammensatt. På stasjonen her i Kristiansand er vi 11 ansatte. Vi har to filialer. En i Lindesnes og en i Lister. Til sammen hadde vi pr. 01.12.20 436 brukere (foreldre og barn). Av de voksne er ca 25-30 prosent fedre og det er vi veldige glade for.

Vi jobber med ulike tiltak og grupper der foreldre og barn er sammen. Det være seg pappagrupper (fedre og barn), mødre-grupper (mødre og barn), barselgrupper (nybakte mødre med babyene og høygravide), middags-grupper (familiene), barnegrupper (barn 6-8 år), KompiZ (barn 9-12 år). Alle disse har som mål å være sammen, inkludert, vennskap. Samt legge til rette for mestring og dermed styrket selvbilde. Vi reiser også på turer, helgeturer og ferier med familiene våre. Dette handler om gode opplevelser, noe å glede seg til og at barna kan ha de samme referanserammene som mange andre barn har.

Nå mot jul ser vi at det er mange som gruer seg. Det man sliter med forsterkes ofte i høytider. Det gjelder vel oss alle. Men, er man alene med barna, har lite penger osv forsterkes dette enda mere. Vi er så glade for at vi kan hjelpe med mat, med klær, med gaver, men også med aktiviteter i jul og romjula. Med mulighet for samtale og støtte når ting er vanskelig. Vi holder åpent i romjula og vil være tilstede for familiene. Vår erfaring er at de aller, aller fleste foreldrene ønsker det beste for barna sine, men at de trenger støtte og noen å gå ved siden av i perioder.

Vi er uendelig takknemlig for at Egde vil støtte arbeidet vårt, forteller Anne-Randi Hanssen som er virksomhetsleder Blå Kors Barnas Stasjon Kristiansand/Lindesnes/Lister. Julegaven fra dere i Egde går direkte til aktivitet og ting til familiene. Ansattes lønninger dekkes via offentlig støtte.

Hjerte til Hjerte – rasteplassen

Rasteplassens formål er å være til hjelp for mennesker i Grimstad og omegn som på en eller annen måte sliter med livet, har rusproblemer, økonomiske problemer eller på annen måte har behov for hjelp. Det er en grunnleggende verdi for Rasteplassen at alle mennesker møtes på en god måte, med medmenneskelighet, omsorg og respekt.

Rasteplassen har sitt utspring i det diakonale arbeidet i Grimstad Misjonskirke, og samarbeider nært med menigheten. Rasteplassen har åpent hver tirsdag fra 11-14, hele året, med matutdeling og kafe for de som trenger det, av en eller annen grunn.

For noen år siden hadde vi åpent på julaften, vi serverte julegrøt og kaker og alle fikk med seg hjem god mat og gaver. På mange måter en fin dag. Det ble allikevel en dag for ettertanke. Julaften begynte jo etter at vi hadde stengt og det føltes ikke bra. Vi bestemte oss da for at fra neste år må vi også invitere til skikkelig jul for alle!

For syvende gang inviterer vi i år til Jul for alle. Gløgg, ribbe, kalkun, pinnekjøtt, riskrem, karamellpudding, julemusikk, kaker og julegodteri. Alle får personlige gaver med navn.

2020 har gitt oss en del utfordringer. Vi kan bare være 50 gjester pluss noen frivillige. I fjor var vi 130.  I år har vi tilbud om hjemkjøring. Så mellom 16:30 og 17:30 blir det kjørt rundt varm mat, dessert, kake og gaver av en haug med frivillige som utsetter sin egen julemiddag litt. Vi har også en stor bunke med innmeldte behov fra familier som trenger hjelp til jul. Mat og gaver.

Behovet er merkbart større enn tidligere år. På biblioteket, Riips og i mange av byens kirker står et ”ønsketre” fullt av røde hjerter.  Der skriver vi opp ønsker vi får inn, noen tar hjertet, handler og leverer inn.  Slik får vi oppfylt manges ønsker.  Så går vi på handletur og kjøper resten. Både Rasteplassen og Hjerte te Hjerte er uten driftskostnader. Vi betaler ikke husleie, strøm eller lignende.  Det går på Grimstad misjonskirke. Alle hos oss er frivillige, så altså ingen lønn.

Tusen tusen takk for at Egde vil støtte oss. Det betyr veldig mye på så mange vis, forteller Karin Haugnes.

Omvendt Julenisse i Porsgrunn

Vi i Omvendt Julenisse er kjempe takknemlig for at dere er med å bidrar til at barnefamilier i Telemark får en mye finere jul. Med deres hjelp så har vi hjulpet over 200 familier, (731 personer) med mat og gaver. Vi har gitt ut over 600 esker med mat og over 5000 gaver. Ønsker dere alle en riktig god jul, ta vare på hverandre