Internet of Things

Hvor lenge er det til kjøleskapet foreslår hva du kan lave til middag? Forhåpentligvis en god stund vil du med stor sannsynlighet si!

Men når det er sagt; mange har sikkert hørt om «Dr Watson» fra IBM, men visste du at IBM også har en «Chef Watson» som basert på dine ingredienser foreslår en matrett? Nå vil det nok gå ytterligere en stund før kjøleskapet ditt vet hva det inneholder i detalj, men…

Det er en sterk økning i antall IoT («Internet of Things», eller tingenes internett) enheter i verden. Analyseselskaper forventer at vi i år (2017) vil ha rund 8,4 milliarder IoT-enheter, opp fra rundt 6,4 milliarder i 2016, og at dette vil passere 20 milliarder IoT-enheter i 2020. Alt dette ifølge Gartner.

Det som særlig driver denne voldsomme utviklingen er:

  • Cloud computing – hvor vi flytter dataprosessering og datalagring til kraftige tjenere i nettskyen
  • Lagring og analyse av store datamengder
  • Utvikling og pris på mobilitet og kommunikasjon
  • Prisutviklingen på sensorer («tingene»)
  • En sterk tjenestefokusering

De første er typiske megatrender, mens det som i tillegg særlig driver veksten i tingenes internett er nok fokus på tjenester. Virksomheter og merkevarer som tidligere var produktleverandører bruker IoT og IoT-enheter til å tilby tjenester til sine kunder i stedet for å selge sine produkter. Et eksempel på dette er Rolls Royce flymotorer, mens en av verdens største heisprodusenter, Kone, nå fokuserer på at de transporterer over 1 millard mennesker daglig og ønsker at det skal foregå så enkelt og godt som mulig i et urbant miljø mer enn at de selger heiser som et produkt.

Det finnes idag konkurrerende platformer fra Microsoft, Google, Amazon og IBM, for å nevne noen, som er gode utgangspunkter for å bygge sine tjenester og forretningslogikk og hvor du kan koble dette sammen med kommunikasjon til/fra dine IoT-enheter.

Vi har jobbet innenfor dette området de siste 12-13 årene. Når vi i sin tid startet het det maskin-til-maskin (M2M) kommunikasjon og vi utviklet ulike alarm- og tilhørende kommunikasjonsløsninger for kunder, hvor tjeneste- og forretningslogikken ble utviklet og lå på egne tjenere hos kundene.

Nå ligger denne logikken oftest på standard platformer hvor kunden nyter godt av en raskere og raskere utvikling av disse standard platformene og tilhørende prosessering- og lagringskapasitet. Fokus blir dermed flyttet til tjenesteutvikling, sikkerheten i slike løsninger er viktig og hvordan disse løsningenen bør og kan integreres mer eller mindre sømnløst med virksomhetens øvrige systemer vil være avgjørende.

Ta gjerne kontakt om du vil vite mer om dine muligheter innenfor tingenes internet!

 

Ta kontakt

Nysgjerrig på Egde Consulting som samarbeidspartner?

Kontakt oss for en hyggelig prat.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
  • Tlf: 37 80 00 00

  • Org.nr: 917 081 859