Distribuerte data er fremtiden

I 2003 skrev William Gibson: “The future is already here – it’s just not evenly distributed.”

I 2017 ser vi en fremtid hvor ressurser blir stadig mer distribuert og delt, men ikke nødvendigvis jevnt. Vi ser dette, ikke bare i energiproduksjon og fremtidens transport, men også i informasjonssystemer.

Data lagres i økende grad i ”Cloud Object Storage” – på lavere nivåer blir disse dataene brutt opp og spredt over flere datasentre og brakt sammen igjen når og hvor det trengs.

Micro-services og containerbasert databehandling bryter databehandling til mindre tjenester som kommuniserer med hverandre via sikre forbindelser mellom sluttpunkter. Konseptet med en sentral server er på vei bort med  såkalte «serverless computing» arkitekturer.

Med denne trenden i tankene, bør vi fortsatt forsøke å samle inn personlige data i sentraliserte datalager? Hvor trenger vi egentlig våre helsejournaler, treningsdata, personlig økonomi og sosiale data?

I forhold til våre personlige helsejournaler og forberedelsene til nye personvernregler (GDPR) der vi har rett til å se og rette opp dataene våre eller flytte den elektronisk til andre tjenesteleverandører. Vi har et valg: vi kan bringe alle dataene sammen og gi et enkelt API tilgang til den, eller vi kan akseptere at det alltid vil være mange kilder til data og gi tilgang via APIer som kan brukes til å samle data sammen der hvor de eies: hos brukeren eller pasienten.

Den sentrale tilnærmingen tar stor innsats, tid og pris. Det ender også med sårbare «honey-pots» som er attraktive for hackere.

Den distribuerte tilnærmingen er relativt rask og har lav kostnad. Ved å aktivere API-endepunkter med de riktige nivåene av tilgangskontroll og sikkerhet kan vi la eieren av dataene bringe de forskjellige datakildene sammen for å dele de med andre som kan tilby dem verdiøkende tjenester.

Vi tar denne tilnærmingen med vår partner digi.me. Det er en teknologi som tillater oss å skape tjenester som samler personopplysninger fra tilgjengelige APIer og sikkert deler data med Apps og tjenester samtidig som vi opprettholder fullstendig og informert samtykke.

Kom og møt Egde ConsultingEHiN 2017 i Oslo 31. oktober til 1. november hvor vi deler stand med digi.me. digi.me gründer, Julian Ranger, vil snakke på onsdagssesjonen fra kl. 10:45 til 12:00: EHiN 2 – Sesjon B4 – «Hvordan sette innbyggeren sentralt».

Foto av David Law er lisensiert under CC BY 2.0 (originalen er beskåret)

GDPR, Innsikt, Personvern